GYIK - biztonság PDF Nyomtatás E-mail


Biztonságos a Naturcup Intimkehely?

Igen, a Naturcup 100% hypoallergén, orvosi szilikonból készül. Ezt az anyagot széleskörűen használják az egészségügyben: szívbillentyűnél, térdimplantátumoknál, mellimplantátumoknál, cumisüvegeknél, cumiknál.
(Ez a szilikon nem ugyanaz, amit régen használtak a mellimplantátumoknál, amikor szilikon géllel töltött zsákokat helyeztek be, amelyek kiszakadhattak és egészségügyi problémákat okozhattak.)


Mi az a szilikon?

A szilikon a földön három leggyakrabban előforduló elem (hidrogén, szén, szilícium) ötvözetéből készül. Szilícium található a homokban, a kvarcban, a kövekben.
A szilikon testbarát anyag: az emberi test nem löki ki magából. Lágy, flexibilis, könnyű sterilizálni.
A szilikon termékek egészségre gyakorolt hatását széleskörűen tesztelték laboratóriumi és klinikai körülmények között. Folyékony és szilárd  formában létezik, a szilárd szilikon nem azonos a mellimplantátumoknál régebben használt szilikon géllel. A Naturcup szilárd orvosi szilikonból készült, melyet több, mint 50 éve használnak izületi protéziseknél és szívbillentyűknél.


Jelent a Naturcup kehely használat rizikót a TSS-el kapcsolatban? (TSS: Toxikus Sokk Szindróma)

Mióta az első latexből készült menstruációs kelyheket elkezdték használni, nem fordult még elő TSS megbetegedés miattuk. Egy 1998-as kutatás kimondta, hogy ez a termék alacsony rizikójú. A tampon magába szívja a menstruációs folyadékot, és szintetikus rostokat tartalmaz, ami kedvez a baktériumok szaporodásának, az orvosi szilikon azonban nem teremt jó környezetet a baktériumok szaporodásához.


Ha a tamponok veszélyesek, miért árulják őket?

Mindenki a saját egészségéért felelős. A kormányok a cigaretta és az alkohol forgalmazását is engedélyezik, bár tisztában vannak a veszélyeivel. A női higiéniai termékeket gyártó cégek nagyok, nagy profittal, politikai és gazdasági kapcsolatokkal, a nők nagy része pedig nem tud arról, hogy problémákat, betegségeket okozhatnak a tamponok. Bár sok dokumentum írja le a tamponok és betétek veszélyeit, ezeknek a cégeknek soha nem lesz érdeke a kis hasznot hozó évekig használható kelyhek favorizálása.


Most szültem. Használhatom a Naturcup-ot?

Nem ajánlott a gyermekágyi időszakban használni, ebben az időszakban fokozottan vigyázni kell a fertőzésekkel, mert a hüvelyfal sérülékenyebb, semmilyen méhen/hüvelyen belüli eszköz használata nem ajánlott az első 6 hét alatt.


Latex allergiám van. Használhatom a Naturcup-ot?

Igen. A Natrcup 100%-ban orvosi szilikonból készül, biztonságos azok számára is, akik allergiásak a latexre.


Endometriosis-om van. Használhatom a Naturcup-ot?

Nincs ellenjavallata, de ha kétségeid vannak, inkább konzultálj a nőgyógyászoddal.


Használhatok valamilyen síkosítót a Naturcup felhelyezésekor?

A kehely hosszú élettartamának megőrzése érdekében csak a vízalapú síkosítókat javasoljuk, az olajbázisú síkosítók kárt tehetnek a szilikon anyagában.

Hosszú körmeim vannak. Használhatom a Naturcup-ot?
Igen, még hosszú körmökkel is gond nélkül használhatod, bár jobban kell vigyáznod, nehogy megkarmold magad, de biztosan meg fogod tudni tanulni, hogyan használd. Arra azonban figyelj, hogy használat előtt mindig nagyon alaposan mosd meg a kezed és a körmök alatti területet, mert itt könnyebben elszaporodhatnak a baktériumok.


Használhatom a Naturcup-ot hüvelytablettás gyógyszeres kezelés alatt?

Inkább ne, a gyógyszer kárt tehet a szilikonban is.


Méhen belüli fogamzásgátló eszközt használok (IUD). Használhatom mellette a Naturcup-ot?

Igen, de figyelj oda, hogy mindig helyesen helyezd fel a kelyhet, az orvosoddal pedig ellenőriztesd gyakrabban az eszköz helyzetét. A szára ne legyen túl hosszú.


Szex közben használhatom a Naturcup-ot?

Nem. A kehely a hüvely bejáratánál mechanikai akadályt képez, ki kell venned. Nem használható fogamzásgátló eszközként sem!


A barátnőm nekem adná az egyik régi intimkelyhét. Sterilizálás után használhatom?

Nem! Az intimkehely intim-higiéniai termék, nem ajánlott kölcsön adni vagy másét használni.

Már évek óta használok egy intimkelyhet, és most vettem egy újat. A régivel mit tegyek, kidobhatom a kukába?
Igen, nyugodtan kidobhatod, de mi inkább az égetést ajánljuk. Az égés során semmilyen veszélyes anyag vagy gáz nem keletkezik.

 

Naturcup.hu 2012 © Minden jog fenntartva