GYIK - méret PDF Nyomtatás E-mail


Melyik méretet válasszam?

A gyártók általában konkrét életkort adnak meg, de mivel más tényezők is szerepet játszanak a helyes méret kiválasztásában, ez nem mindig ennyire egyszerű. Vannak olyan tizen-huszonéves lányok, akik a nagyobb méreteket használják, és vannak olyan középkorú hölgyek is, akiknek a kisebb méretet preferálják. Sok nő számára több méret, több modell is megfelelő, de általában van egy, amelyik a legkényelmesebb. A gyártó által javasolt méret általában jó kiindulási alap.

Mik azok a tényezők, amit figyelembe kell venni?

A vérzés erőssége
Azt vettük észre, hogy ez a legfontosabb faktor a helyes méret kiválasztásánál. Az általános szabály az, hogy akinek erős a vérzése, annak általában a nagyobb méret az ideális, gyenge vérzésnél pedig a kisebb.

Anatómia

Mivel mindenkinek más az anatómiája, előfordulhat az is, hogy erős vérzésnél is a kisebb kehely az ideális, vagy fordítva, gyenge vérzésnél a nagyobb.

Életkor
A legkisebb (nullás méretű) Naturcup-ot fiatal lányoknak fejlesztették, hogy ez legyen az első intimkelyhük. A fiatalabb nőknek/lányoknak általában feszesebbek a hüvelyi izmaik, és könnyebb számukra a kisebb méretű kehely felhelyezése is.
Az életkor előrehaladtával és a hormonális változások hatására az izmok veszítenek a rugalmasságukból, ezért ajánljuk 18 és 30 év között az 1-es méretet, 30 éves kor, vagy szülés után pedig a 2-est.

Szülés
A terhesség eleve megváltoztatja a hüvelyt, a hormonok megváltoztatják a hüvelyi izmokat és a medence csontozatát, ezért általában inkább a 2-es méret a megfelelő azok számára, akik már szültek, főleg, ha hüvelyi úton.

A méhnyak helyzete
Te is megállapíthatod, hogy mennyire van alacsonyan a méhnyakad menstruáció közben, alaposan megmosott kézzel nyúlj be a hüvelyedbe, hogy eléred-e a méhnyakat. Ha alacsonyan van, lehet, hogy az erősebb vérzés ellenére is a kisebb méret lesz kényelmesebb, mert egy picit rövidebb, jobban elfér a hüvelyben.

Fizikai állapot, sport (pl. Joga, Pilates)
Azok a sportok, amelyek erősítik a medence izmokat, a hüvely izmait is erősítik, sok nőnek, aki aktívan gyakorol ilyen sportokat, olyan feszes lehet a hüvely izomzata, hogy az 1-es méret is megfelelő.


Honnan tudjam, hogy milyen gyakran kell kiürítenem?

Ha eddig tampont használtál, nagyjából ki lehet számolni, hogy milyen sűrűn kell majd kiürítened. A tamponok nedvszívó képességét grammban mérik, 1ml vér kb. 1 gramm, így viszonylag könnyen lehet számolni, ha megnézed, hogy milyen tampont használtál, és a menzesz egyes napjain milyen gyakran kellett cserélned.

AZ OB Tampon Nedvszívóképesség szerinti osztályozása a nemzetközi értékelési eljárásoknak megfelelően. (forrás: obtampon.hu)

(A tamponokat különböző „csepp” jelzéssel látták el, amelyek a nedvszívóképességre és a méretre utalnak, mint például “mini”, “normál”, “super” és “super plus”. Minél több csepp szerepel a csomagoláson, annál nagyobb a tampon nedvszívóképessége.)A Naturcup 1-es méret kapacitása 22ml, a 2-es méreté pedig 26ml, a táblázat alapján jól látszik, hogy mennyivel bírnak többet, mint a tampon, amit eddig használtál.

A Naturcup intimkelyhet naponta 2-3 alkalommal érdemes kiüríteni a vérzés erősségétől függően. Ha gyenge a vérzés, akár 12 órán át is bent maradhat, tehát bent lehet egész éjszaka. Hamar ki fogod tapasztalni, hogy a ciklus egyes napjain milyen gyakran kell üríteni.


Honnan tudjam, hogy erős vagy gyenge-e a vérzésem?

A menstruáció alatt kb. 60-250ml vért veszítünk. A vérveszteség az intimkehellyel könnyen mérhető (a Naturcup-on rovátkák vannak a méréshez), azok számára, akik (még) nem ezt használják, a Mansfield-Voda-Jorgensen menstruációs vérzési skála nyújt segítséget ennek eldöntésére.
1. Pecsételő vérzés: néhány csepp vér, igazából nincs is szükség betétre, bár valószínűleg jobban érzed magad vele.
2. Nagyon gyenge vérzés: a legkisebb nedvszívó képességű tampont vagy betétet is elég naponta egyszer vagy kétszer cserélni
3. Gyenge vérzés: a kis vagy normál nedvszívó képességű tampont vagy betétet naponta legalább kétszer vagy háromszor kell cserélned
4. Közepes vérzés: a normál nedvszívó képességű tampont vagy betétet legalább három-négy óránként kell cserélned
5. Erős vérzés: a magas nedvszívó képességű tampont vagy betétet legalább három-négy óránként kell cserélned
6. Nagyon erős vérzés: a legmagasabb nedvszívó képességű tampont vagy betétet is legalább óránként vagy két óránként kell cserélned
(forrás: WIKIPEDIA)
A Közepes (4-es) és annál erősebb vérzés esetén a 2-es méretű Naturcup ajánlott


29 éves vagyok, és még nem szültem. Melyik méretet vegyem?

Mivel a Naturcup-ot hosszú ideig használhatod, inkább a 2-es méretet javasoljuk, hogy ne kelljen rövid időn belül lecserélned. 30 éves kor felett a nők csípője természetes módon kitágul, és a hüvelyi izmok is veszítenek rugalmasságukból még akkor is, ha nem szültünk.


A lányom még csak most kezdett el menstruálni, használhatja-e a Naturcup-ot?

Igen, a 0 méret jó választás a tiniknek, ennek a legkisebb a mérete, jól idomul a még feszes hüvelyi izmokhoz. Azonban lehet, hogy több gyakorlásra lesz szüksége a helyes módszer megtalálásához, mivel valószínűleg még nem ismeri jól a testét. A szüzesség sem akadály, lásd a következő kérdést.


Még szűz vagyok. Használhatom a Naturcup-ot?

Igen, bár nem ajánljuk, ha meg szeretnéd őrizni a szűzhártyád érintetlenségét.


Elég nagynak tűnik. Tényleg kényelmes?

A Naturcup nagyon lágy és flexibilis szilikonból készül. Amikor beteszed, össze kell hajtani, így a mérete kisebb, mint az eredeti fele, kinyílt állapotban, a hüvelybe felhelyezve pedig nem sokkal nagyobb, mint egy tampon, ami már megszívta magát.
Ha helyesen van felhelyezve, a legtöbb nő egyáltalán nem érzi.

 

Naturcup.hu 2012 © Minden jog fenntartva